Kitesurfing - Vindfönstret

Vindfönstret vid kitesurfing

När du kitesurfar flyger du draken i ett område ovanför huvudet och framför dig som kallas vindfönstret. Det är inom detta område som du kan styra och kontrollera kiten. På våra kurser får du lära dig hur vindfönstret ser ut och fungerar med hjälp av en mindre träningsdrake uppe på land för att öka säkerheten.

 

Kitesurfing - Hur ser vindfönstret ut?

Står du med vinden i ryggen och kollar rakt in i vinden så sträcker sig vindfönstret från rakt ut åt ena sidan, rakt ovanför huvudet och över till andra sidan. Vindfönstret går även längs med marken och bildar då en halv kupol.

Vindfönstret delas sedan in i olika delar där kiten får olika mycket kraft. Dom tre delarna är kanten på vindfönstret, medelzonen och power zone. När kiten är stilla vid kanten på vindfönstret så får den inte mycket kraft medan när du rör den genom medelzonen och speciellt power zone så kommer kiten att få mer kraft vilket vi utnyttjar tex när vi ska upp på brädan.

För att ytterligare göra det enklare att instruera använder sig de flesta av klockan, dvs att klockan 12 är rakt upp ovanför huvudet, klockan 1 och 2 är snett ner till höger och klockan tre är nere vid marken till höger. Lika dant men tvärtom blir det på vänster sida med klockan 9, 10 och 11.

Vindfönstret är inte statiskt utan när det blåser lite för lite så krymper vindfönstret något och kanten på vindfönstert kryper då längre och längre in i det som tidigare var medelzonen. Styr man då kiten till klockan 3 eller 9 så kommer kraften i kiten att vara i princip noll och det kan vara svårt att styra kiten. Vill vi hålla kiten i luften när det blåser lite så är det med andra ord bättre att hålla den mellan 11 och 1 istället.

Hastigheten som kiten rör sig genom luften påverkar också vilken kraft draken utvecklar. Styr du kiten snabbt fram och tilbaka genom luften kommer den att utveckla ännu mer kraft än om den bara är still. Lär du dig förstå vilken kiteposition som är mest lämplig i olika situationer och hur vindfönstret och kraften i draken påverkas när du upp och åker kommer du mycket lättare att lära dig kitesurfa.