Snowkite - Äventyret VAKE dag 1

User Rating:  / 0
PoorBest 

Dag 1 på VAKE - Varanger Arctic Kite Enduro

Stats: Distans: 56,3 km, Totaltid: 8:23, Färdtid: 4:57, Medelfart under färd: 11,2km/h, Maxfart: 55km/h, Höjdmeter: 3517

Väder: Sol -5, 8ms S vid start och ökande till 15ms S och mulet under dagen.

 

Berlevåg

Att sova i en idrottshall blir aldrig lika skönt som att sova i en riktig säng. Många snarkade halva natten eller var uppe sent och ordnade det sista med utrustningen. Ändå så vaknade man upp förvånadsvärt pigg  och laddad. Kvällen före hade det varit middag bestående av chili con carne och samisk-indisk inspirerad dansuppvisning från den lokala dansgruppen i Berlevåg och efter maten var det racemöte och arrangörerna gick igenom dom sista banändringarna. Förutom några små justeringar av placeringen av checkpoints lade dom till Raudfjellet samt två områden man inte fick korsa då man kunde störa polarräven. En stor del av området vi åker igenom är nämligen naturreservat och man hade nyligen sett polarräv i dom trakterna.

Pulkorna

Uppståndelsen var stor när flera av dom andra deltagarna såg dom pulkor som vi hade med och skulle använda under racet. Dom flesta andra lag använder nämligen nya plastpulkor eller om budgeten är lite större glasfiberpulkor, medan vi använde två stycken ca 50år gamla träpulkor, varav en var helt original med skaklar och kapell. Historien är lite intressant bakom dom då Ylva faktiskt fick sina första toppturer i den ena då hon blev dragen i den som barn. Alla undrade om dom verkligen kunde hålla och om dom var något bra. Faktum är att vi använde den ena av pulkorna redan 2010 när vi genomföre VAKE och det fungerade utan problem och var faktiskt bättre än de två plastpulkor som också var med den gången. Glid, vikt och hållbarhet är acceptabelt jämfört med nya moderna pulkor även om dom inte riktigt når upp till samma nivå.

Start

När allt var packat och klart för alla så tolkade man någon kilometer upp på fjället till där starten skulle gå. Dom flesta var på plats i god tid före starten och alla hann med att lägga ut drakar, testflyga och göra dom sista justeringarna. 15 min före start ljöd första signalen för att alla skulle börja göra sig i ordning och dom första och mest tävlingsinriktade tog plats på startlinjen. När nästa signal ljöd så hade i princip alla 36 lagen, 72 deltagarna, varsin drake i luften och stod redo på eller nära startlinjen. Det var en grymt mäktig scen att se alla drakarna och färgerna mot den vita snön! Startskottet går och alla lag sätter av på vinterns stora äventyr. Första benet är ett kryssben och det blir lätt kaosartat i de första slagen men väldigt snart börjar fältet sprida ut sig. Ganska snart passerar vi första checkpointen, Eidelvhytta, som alla lag är tvugna att passera inom 50 meter från och även om man fortfarande ser hela fältet så börjar det sprida ut sig.

Raggu-Langdalen

Vinden har än så länge varit ganska stadig sydlig vind på ca 8-10ms men när vi börjar närma oss sista biten mot Raggu så har vinden ökat upp mot 15ms och Ylva är sedan länge överriggad och har bytt drake till sin 8 kvadratmetrare medan jag fortsätter med min 15m2 på väg upp mot Raggu. Efter en lite omständig kryss i uppförsbacke är vi uppe och har passerat toppen, på väg ner i den beryktade Langdalen. Här blev vi fast 2010 och var tvungna att slå läger och i år var målet för första dagen att ta oss längre än 2010. Vi bestämmer oss för att försöka åka ner för branten med både draken och pulkan men halvvägs ner blir vinden väldigt turbulent. Efter en mindre lyckad landning och sedan en färd utför berget befinner vi oss snart på botten av dalen där det nästan inte blåser. Motsträvigt tar vi beslutet att klättra upp för motstående sida av Langdalen med stighudar. Första biten går bra men när det börjar luta mer och mer emot så tar det på krafterna att dra en tung pulka bakom sig. Mycket svett och några väl valda svordomar senare är vi uppe dom ca 200 höjdmetrarna. Väl där plockar vi upp våra små kites på 6m2 resp 8m2 och hinner ta oss flera kilometrar före mörkret faller och jag hittar våran tältplats i en fin liten ravin genom att droppa 2-3m ner i den. Ingen skada skedd utan vi plockar ihop drakarna och slår upp tältet, nöjda över att ha tagit oss förbi Langdalen första dagen!