Vad är SUP-Stand up paddle?

Vad är SUP?

Lär dig med om vad SUP - Stand Up Paddling innebärSUP eller Stand Up Paddleboarding är en paddlingsform där man står upp på en stor bräda och paddlar med en lång paddel. Denna form av att transportera sig på vatten har funnits länge och härstammar från Hawaii men under de senaste åren har denna form av surfing upptäckts på nytt i och med surfinstruktörer fått upp ögonen för att det underlättade i deras arbete. Dom senaste åren har denna form av surfing spridit sig som en eld över världen och så även i Sverige. Många har upptäckt att man kan använda SUP i flera olika miljöer och komma ut och paddla även om det inte finns några vågor. Föreställ er att paddla runt bland klipporna och lyssna på vågorna samtidigt som solen går ner. Självklart går det bra att surfa med SUP-brädorna med och många får sin första upplevelse av hur det känns att fånga en våg på en SUP.

 

Hur paddlar man SUP och hur ser brädan ut? Hur lång paddel ska man ha när man paddlar? Läs mer och få svar på alla dessa frågor nedan.

SUP - Uppblåsbar bräda - instruktioner

User Rating:  / 0

Hur packar du upp och gör i ordning din uppblåsbara SUP-bräda?

Har du köpt eller hyrt en uppblåsbar SUP-bräda och vill få hjälp hur du packar upp den på bästa sätt så har du kommit rätt. Här går vi igenom hur du riggar din uppblåsbara SUP-bräda.

SUP - Klipp från SVT om SUP

User Rating:  / 0

Hur ser det ut när man paddlar SUP-bräda?

User Rating:  / 0

Stand Up Paddling - Paddel

User Rating:  / 0

Paddel

SUP-paddeln består av ett blad, ett skaft och ett handtag och är ungefär två meter lång. Korrekt anpassad så ska paddlaren precis kunna greppa runt handtaget när man sträcker handen ovanför huvudet. Paddlar för olika ändamål finns men oftast så går det att använda en och samma paddel till alla brädorna. Materialet i paddlarna varierar från enklare och hållbarare hyrpaddlar i aluminium och plast till väldigt dyra paddlar helt i carbon. På kurserna använder vi både ställbara paddlar och paddlar med fast längd.

Stand Up Paddling - Bräda

User Rating:  / 0

Bräda för SUP

SUP-brädan är oftast i runda slängar runt fyra meter lång och 75cm bred. Form och storlek kan dock variera väldigt och anpassas efter vad brädorna är designade för. Dom minsta vågbrädorna är ca 7 fot medan dom största racebrädorna är byggda i carbon och 17 fot långa och kan till och med ha ett roder. På kurserna kommer vi främst att använda allroundbrädor som passar till det mesta. Vill ni läsa mer kring utrustningen vi använder på kurserna så gå in på Naish Hemsida.

Stand Up Paddling - Övrig utrustning

User Rating:  / 0

Övrig utrustning

Man använder en fångrem till brädan som förhindrar att brädan driver iväg om man trillar av den. Även om man sitter ihop med brädan så kan det vara en god idé att använda flytväst när man är ute och paddlar och speciellt när det råder svårare förhållanden. Våtdräkt är att rekommendera under de kallare månaderna på året och kanske även när man fortfarande håller på att lära sig, då man kommer tillbringa mycket tid i vattnet eller blöt på brädan. När man blir duktigare och balansen blir bättre så väljer många att bara ha på sig shorts och t-shirt under sommaren.