Det hemliga vapnet

User Rating:  / 0
PoorBest 

Utrustning till det stora snowkiteäventyret

Det börjar bli dags att presentera all utrustning som ska med till VAKE 2012 och först ut är lättvindsmonstret till drake: Flysurfer Speed 3 15m Deluxe! Marknaden är full av kites som hävdar att dom har grym lowend, dvs lättvindsegenskaper, men hur man än testar och provar så är foilkites generellt bättre på det området. Bland foildrakarna så finns det sedan en drake som sticker ut lite mer än alla andra och det är Flysurfer Speed i deluxe versionen. Draken är redan med sina 15 kvadratmeter en given utmanare och lägger man till deluxe så väger kiten in på så lite som 2,8kg, vilket kan jämföras med runt det dubbla för dom flesta tubdrakar i motsvarande storlek.

Har länge funderat på att kompletera dom vanliga tubkites jag använder till kitesurfing på sommaren, främst Naish Bolt och Park, med just en stor foilkite anpassad för lättvind och snowkiting. Varje sommar så står man där och kollar avundsjukt på någon av dom få som har en stor foilkite och klarar gå ut och rippa medan man själv eventuellt klarar hålla höjden när man är ute. Till slut fick man då tummen ur och ringde upp Kaj på Kajtech som är sveriges importör. Utmärkt service och snabb leverans för redan en vecka senare så va draken hemma och kunde hämtas ut!

När jag hämtat draken kunde jag inte hålla mig utan ville rulla ut draken och se hur den ser ut med en gång. Kollade snabbt ut och såg att det blåste lite, så varför inte ta och testa lättvindsegenskaperna hos denna kite. Har ett fält nära som passade bra i den vindriktningen med så var bara att traska ut och veckla upp allt. Några minuter senare står man med draken i händerna och känner hur kraften byggs upp i kiten när man styr den fram och tillbaka. Allt känns bra och spänningen stiger inför den stundande tävlingen. Optimismen ökar ytterligare lite när man lite senare på dagen kollade medelvinden i Uppsala och mätaren då visade mellan 3-3,5 meter per sekund.

Foilkkites från Flysurfer till snowkite